E-Mail: info@effectcommunicatie.nl, Telefoon: 06 - 4190 6814

Nieuws

Een democratisch besluit

Al een paar jaar stond deze training op mijn verlanglijstje en afgelopen april was het dan zover: level 1 van Deep Democracy. Hoe haal je de wijsheid van de minderheid naar boven en neem je die mee in het meerderheidsbesluit? Hoe ga je om met teamleden die onder de waterlijn sarcastische grapjes maken, roddelen of opzettelijk tegenwerken?

Wie is de ‘Harry’ in een team? Wie durft er anders te zijn? En wat kunnen we van Harry leren?

Neutrale procesbegeleider

De inzichten die ik gekregen heb smaken naar meer. Daarom volg ik in september en oktober de levels 2 en 3 zodat ik teams beter kan begeleiden, de verschillende rollen en belangen kan duiden en erop anticiperen. En bovenal veel oefenen in neutraliteit. Als procesbegeleider is dat een eerste vereiste. Maar eentje die in de praktijk knap lastig blijkt!

Hieronder oefenen we ‘het niet gevoerde gesprek’ #academievoororganisatiecultuur

Fietsvisie gemeente Kampen via scrum

In het kader van bestuurlijke vernieuwing ben ik door de provincie Overijssel gevraagd om de gemeente Kampen te ondersteunen in het proces naar een fietsvisie 2017-2030.

Er waren verschillende fietsprojecten onderhands, nieuwe te komen, ambities voor deelfietsen, verbindende schakels, een routenetwerk en een door de provincie Overijssel op te heffen niet rendabele buslijn. Maar hoe bak je hier chocolade van? Oftewel, hoe creëer je hier een eigentijdse openbare-fiets-vervoersituatie voor de gemeente Kampen van die de verschillende losstaande projecten verbindt?

Op weg naar een fietsvisie

Met een stappenplan, interviewrondes, een sessie ‘delen en vermenigvuldigen’ zijn we uiteindelijk gekomen tot een routemap die de verschillende elementen in kaart bracht. Vervolgens ben ik als scrummaster met een groep ambtenaren van verschillende disciplines twee dagen in een ‘snelkookpansessie’ met een fietsvisie aan de slag gegaan. Scrummen was een nieuwe ervaring voor ze.

Na de eerste onwennigheid kwam al gauw het enthousiasme om er met elkaar iets moois van te maken en het resultaat aan het einde van de tweede dag aan de wethouder, collega’s en (provinciale) betrokkenen te presenteren.

Zo’n snelkookpansessie werkt goed om in korte tijd energiek met elkaar aan de slag te zijn en grote stappen te zetten. De puntjes op de i worden er vaak naderhand opgezet omdat niet altijd alles binnen twee dagen gerealiseerd kan worden.

Beleef Kampen op de fiets!

Het hele proces heeft uiteindelijk geresulteerd in een mooi visiedocument ‘Beleef Kampen op de fiets!’ met ontwikkelingen en ambities en waarin Kampen fietsstad en haar fietsnetwerk in beeld is gebracht.

ZieZo, afval scheiden doe je zo!

Ooit wel eens van een Afvalbabbelbox gehoord? Dit is een hippe grijze container die praat, tips geeft over afval scheiden, waarop je een spelletje kunt spelen, maar waar jij ook tegen kunt praten.

In opdracht van Regio Twente begeleid ik het proces ‘Naar een afvalloos Twente’. Hiervoor is de campagne ‘ZieZo, afval scheiden doe je zo’ ontwikkeld die de aangesloten gemeenten kunnen gebruiken om hun inwoners bewuster te maken van het scheiden van afval. De Afvalbabbelbox is een van de middelen die hierbij ingezet kunnen worden. Deze heb ik samen met 100%FAT ontwikkeld.

Onder de koeien!

Sinds juni begeef ik mij in goed gezelschap. Namelijk onder de koeien! Niet letterlijk, maar bij mijn opdrachtgever FrieslandCampina draait wel alles om het witte goud dat deze edele viervoeters produceren.

Tot eind december werk ik als senior communicatiespecialist bij Corporate Affairs van FrieslandCampina. Hier ben ik verantwoordelijk voor de strategische communicatie planning voor duurzaamheidsthema’s, de ontwikkeling van een relatiemarketingpakket in het kader van ambassadeurschap, het digitaliseren van een nieuwsbrief en het coachen van een aantal communicatieadviseurs. Een mooie organisatie met prettige collega’s en een fijne opdrachtgever.

Heb jij het licht ook uitgedaan?

Op zaterdag 19 maart jl. om 20.30 uur tijdens Earth Hour? In Deventer en Zwolle hebben we dit met honderden mensen samen gedaan. Maar ook vooraf was er veel aandacht voor. Ik ben er trots op dat ik daar aan meegeholpen heb.

Het waren geslaagde evenementen in Deventer en Zwolle. De organisatie was in handen van lokale partijen, maar in opdracht van de provincie Overijssel heb ik de overkoepelende activiteiten en media-aandacht gecoördineerd. En dat is gelukt!

Nieuwsgierig? Kijk en luister dan naar:

  1. Op de Facebook pagina’s Earth Hour Deventer en Earth Hour Zwolle staan leuke foto’s van de verschillende activiteiten voorafgaand en op 19 maart.
  2. Op Jij&Overijssel staat info over de gehouden fotowedstrijd en ook nog een paar foto’s van het evenement.
  3. Reportage RTV Oost voor Overijssel Vandaag van 20 maart 2016: https://www.youtube.com/watch?v=iVl-EWcfA0c
  4. Interview met mij voor Deventer Radiocafé op 19 maart. Vanaf 9.50 min  https://player.demediahub.nl/audio/22225209/deventer-radiocafe-8-zaterdag-19-maart-2016-12
  5. Reportage RTV Oost 18 maart jl over project ‘Bewust verlichten in Overijssel’: https://www.youtube.com/watch?v=D4rQuUdV6TI
  6. Voor het project heb ik een filmpje ‘Bewust verlichten is zinvol’ laten maken. Dit geeft een impressie van wat de afgelopen jaren in Overijssel gedaan is aan bewust verlichten.

Wil je nog meer weten? Mail of bel me dan. Ik spreek je graag!

 

Profilering en zelfregulerende gemeenschappen

Wat hebben profilering van een innovatieve broedplaats voor de kunsstoftechnologie en de invoering van zelfregulerende gemeenschappen bij een woonzorgcentrum met elkaar te maken? Effectieve communicatie! Deze maand ga ik hiermee aan de slag bij het Polymer Science Park in Zwolle en Woonzorgcentrum Sint Anna Boxmeer. Mooie opdrachten!

Ruziemakers opgelet!

Leuk! Vandaag afgesproken dat ik weer als buurtbemiddelaar aan de slag ga. Na een aantal jaren van afwezigheid kunnen ruziënde buren in Apeldoorn en omgeving mij binnenkort samen met een collega op de stoep verwachten. Zin in.

Top ontmoeting!

Onlangs een ontzettend inspirerende ontmoeting gehad met Prof. Dr. Betteke van Ruler. De communicatie goeroe van Nederland. Wat is haar successtrategie? Lees verder →

Hij is uit!

Hier hebben de inwoners van Overijssel al een paar maanden naar uitgekeken: de nieuwe Jij&Overijssel. Het leukste magazine van en over Overijssel. Boordevol leuke verhalen en tips waarbij de inwoner centraal staat. Trots dat ik ook een artikel mocht schrijven.

Lees verder →

Vogelnestjes en licht

Leuk gesprek met een enthousiaste wethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg. De heer Janssen is voorzitter van de stuurgroep Bewust Verlichten Regio Zwolle. Hij vertelt over de aanpassingen in Hardenberg en hoe er samengewerkt wordt door de verschillende gemeenten in de regio.

Lees verder →