E-Mail: info@effectcommunicatie.nl, Telefoon: 06 - 4190 6814

Nieuws

Fietsvisie gemeente Kampen via scrum

Fietsvisie gemeente Kampen via scrum

In het kader van bestuurlijke vernieuwing ben ik door de provincie Overijssel gevraagd om de gemeente Kampen te ondersteunen in het proces naar een fietsvisie 2017-2030.

Er waren verschillende fietsprojecten onderhands, nieuwe te komen, ambities voor deelfietsen, verbindende schakels, een routenetwerk en een door de provincie Overijssel op te heffen niet rendabele buslijn. Maar hoe bak je hier chocolade van? Oftewel, hoe creëer je hier een eigentijdse openbare-fiets-vervoersituatie voor de gemeente Kampen van die de verschillende losstaande projecten verbindt?

Op weg naar een fietsvisie

Met een stappenplan, interviewrondes, een sessie ‘delen en vermenigvuldigen’ zijn we uiteindelijk gekomen tot een routemap die de verschillende elementen in kaart bracht. Vervolgens ben ik als scrummaster met een groep ambtenaren van verschillende disciplines twee dagen in een ‘snelkookpansessie’ met een fietsvisie aan de slag gegaan. Scrummen was een nieuwe ervaring voor ze.

Na de eerste onwennigheid kwam al gauw het enthousiasme om er met elkaar iets moois van te maken en het resultaat aan het einde van de tweede dag aan de wethouder, collega’s en (provinciale) betrokkenen te presenteren.

Zo’n snelkookpansessie werkt goed om in korte tijd energiek met elkaar aan de slag te zijn en grote stappen te zetten. De puntjes op de i worden er vaak naderhand opgezet omdat niet altijd alles binnen twee dagen gerealiseerd kan worden.

Beleef Kampen op de fiets!

Het hele proces heeft uiteindelijk geresulteerd in een mooi visiedocument ‘Beleef Kampen op de fiets!’ met ontwikkelingen en ambities en waarin Kampen fietsstad en haar fietsnetwerk in beeld is gebracht.