E-Mail: info@effectcommunicatie.nl, Telefoon: 06 - 4190 6814

Nieuws

Zwangerschapsverlof zonder baby

Heerlijk! Zo’n periode van niets hoeven, tijd om stil te staan bij waar je de afgelopen jaren mee bezig bent geweest en wat je de komende jaren zou willen doen. Tijd om kennis bij te spijkeren: oud cursusmateriaal afstoffen en opnieuw mee oefenen, nieuwe opleiding volgen en congressen en lezingen bezoeken. En ook tijd om nieuwe contacten te leggen! 

Ik zie het als reflectietijd, meandertijd of een zwangerschapsverlof zonder baby.

Specialisatie organisatieveranderingen

In de afgelopen weken heb ik veel van dit alles gedaan en elke week wel nieuwe mensen leren kennen. Superleuke ontmoetingen en inhoudelijke gesprekken gevoerd over hoe ik met mijn achtergrond van communicatieprofessional een bijdrage kan leveren aan organisatieveranderingen. Wat ik daarvoor al in huis heb en hoe ik mij hier verder in kan specialiseren. Ik ben onder andere gestart met de Principles course van House of Coherence waarbij je leert hoe je complexe vraagstukken in een organisatie op het gebied van mensen, processen en leiderschap inzichtelijk en hanteerbaar kunt maken. Interessante materie die ik graag inzet bij mijn volgende opdracht.

Bijspijkeren kennis

Maar ik ben als scrummaster non-IT ook bijgespijkerd over agile werken in de praktijk bij ING, heb geoefend met interventies van Deep Democracy, issue’s besproken die we in het communicatievak tegenkomen en hoe hiermee om te gaan. Gesproken over wat je als organisatie moet doen om de relatie met je klanten en medewerkers sterker te maken en gesprekken gevoerd met verschillende intermediairs. Kortom, veel informatie en inspiratie opgedaan.

Beschikbaar

Het is aan te raden: een paar maanden even uit de dagelijkse ratrace en tijd nemen voor reflectie. Mijn batterij is voor nu voldoende opgeladen en mijn zwangerschapsverlof zonder baby zit er weer op! Ik ben beschikbaar voor interim strategisch communicatieadvies, het begeleiden van een veranderingsproces, zorgen voor meer alignment tussen medewerkers en organisatie, crisiscommunicatie of … Neem contact op als je iets interessants weet!

Toffe gesprekken

Dank jullie wel voor de fijne gesprekken: Janneke van den Berghe, Henri Bijkerk, Ellen van Bodegom, Gerdien Boers, Annemieke Bouwmeester, Dick Dam, Mascha Damen, Marcel van Dijk, Gemma Drohm, Marcel Elfrink, Joep Firet, Irene van Gameren, Bjorn Grundel, Geerhard Huising, Debby Jansen, Renate Kamp, Niels Meijerink, Eric Moen, Bernadette Ottenschot, Patrick Steggerda, Neeltje van Urk, Marieke Vreugdehil en Gerjan de Vries.

Ik heb vandaag NEE gezegd!

Ik had een prachtige motivatie geschreven en met verve verteld waarom ik de geschikte kandidaat ben voor die mooie opdracht bij de gemeente Amsterdam als senior communicatieadviseur met organisatieveranderings- en duurzaamheidsexpertise. Een opdracht met veel eisen en die ook een echte flinke kluif zou worden. Het leek mij wel een hele prachtige. Totdat ik het tarief hoorde….. Ik heb toen vriendelijk bedankt.

Best een statement voor iemand die graag ‘ja’ zegt en op zoek is naar een nieuwe uitdaging om de tanden in te zetten. Maar ik wil wel een eerlijk tarief. Niet vragen om een ervaren senior en betalen voor een medewerker.

Dus… mocht je een mooie opdracht hebben of weten voor een strategische doener die betrokken, krachtig, pragmatisch en resultaatgericht verander-, participatie- en communicatietrajecten begeleidt of een afdeling communicatie aanstuurt? Ik spreek je graag!

Een warm afscheid

In oktober heb ik een hartverwarmend afscheid gekregen van mijn collega’s bij @RiwisZorg&Welzijn. Veel persoonlijke cadeaus, mooie woorden en een heerlijke taart waarmee ik ‘in het zonnetje’ werd gezet.  

Na anderhalf jaar de afdeling communicatie aangestuurd te hebben was het tijd om het stokje over te geven aan het nieuwe team dat ik daar neer mocht zetten. Die gaan er zeker voor zorgen dat Riwis Zorg & Welzijn zich de komende jaren meer en meer profileert als een goede en betrouwbare zorgverlener.

Ik ben er trots op dat ik hier mocht werken aan de herpositionering van het team communicatie binnen de organisatie, maar ook aan de externe profilering van de organisatie en alle facetten die dat met zich meebracht; introduceren nieuwsbrieven BijRiwis (waarbij cliënten en naaktbetrokkenen een grote rol hebben), inzetten social media, ervaringsverhalen, vernieuwen website en presentatiematerialen. Maar ook het verbeteren van de interne communicatie, zorgen voor meer verbinding van medewerkers GGZ en VVT met de organisatie, begeleiden interne crisis, ondersteuning raad van bestuur en management en nog veel meer….

Kortom, een hele veelzijdige opdracht in een mooie organisatie die ik een warm hart toedraag. Hartelijk dank!

Een democratisch besluit

Al een paar jaar stond deze training op mijn verlanglijstje en afgelopen april was het dan zover: level 1 van Deep Democracy. Hoe haal je de wijsheid van de minderheid naar boven en neem je die mee in het meerderheidsbesluit? Hoe ga je om met teamleden die onder de waterlijn sarcastische grapjes maken, roddelen of opzettelijk tegenwerken?

Wie is de ‘Harry’ in een team? Wie durft er anders te zijn? En wat kunnen we van Harry leren?

Neutrale procesbegeleider

De inzichten die ik gekregen heb smaken naar meer. Daarom volg ik in september en oktober de levels 2 en 3 zodat ik teams beter kan begeleiden, de verschillende rollen en belangen kan duiden en erop anticiperen. En bovenal veel oefenen in neutraliteit. Als procesbegeleider is dat een eerste vereiste. Maar eentje die in de praktijk knap lastig blijkt!

Hieronder oefenen we ‘het niet gevoerde gesprek’ #academievoororganisatiecultuur

Fietsvisie gemeente Kampen via scrum

In het kader van bestuurlijke vernieuwing ben ik door de provincie Overijssel gevraagd om de gemeente Kampen te ondersteunen in het proces naar een fietsvisie 2017-2030.

Er waren verschillende fietsprojecten onderhands, nieuwe te komen, ambities voor deelfietsen, verbindende schakels, een routenetwerk en een door de provincie Overijssel op te heffen niet rendabele buslijn. Maar hoe bak je hier chocolade van? Oftewel, hoe creëer je hier een eigentijdse openbare-fiets-vervoersituatie voor de gemeente Kampen van die de verschillende losstaande projecten verbindt?

Op weg naar een fietsvisie

Met een stappenplan, interviewrondes, een sessie ‘delen en vermenigvuldigen’ zijn we uiteindelijk gekomen tot een routemap die de verschillende elementen in kaart bracht. Vervolgens ben ik als scrummaster met een groep ambtenaren van verschillende disciplines twee dagen in een ‘snelkookpansessie’ met een fietsvisie aan de slag gegaan. Scrummen was een nieuwe ervaring voor ze.

Na de eerste onwennigheid kwam al gauw het enthousiasme om er met elkaar iets moois van te maken en het resultaat aan het einde van de tweede dag aan de wethouder, collega’s en (provinciale) betrokkenen te presenteren.

Zo’n snelkookpansessie werkt goed om in korte tijd energiek met elkaar aan de slag te zijn en grote stappen te zetten. De puntjes op de i worden er vaak naderhand opgezet omdat niet altijd alles binnen twee dagen gerealiseerd kan worden.

Beleef Kampen op de fiets!

Het hele proces heeft uiteindelijk geresulteerd in een mooi visiedocument ‘Beleef Kampen op de fiets!’ met ontwikkelingen en ambities en waarin Kampen fietsstad en haar fietsnetwerk in beeld is gebracht.

ZieZo, afval scheiden doe je zo!

Ooit wel eens van een Afvalbabbelbox gehoord? Dit is een hippe grijze container die praat, tips geeft over afval scheiden, waarop je een spelletje kunt spelen, maar waar jij ook tegen kunt praten.

In opdracht van Regio Twente begeleid ik het proces ‘Naar een afvalloos Twente’. Hiervoor is de campagne ‘ZieZo, afval scheiden doe je zo’ ontwikkeld die de aangesloten gemeenten kunnen gebruiken om hun inwoners bewuster te maken van het scheiden van afval. De Afvalbabbelbox is een van de middelen die hierbij ingezet kunnen worden. Deze heb ik samen met 100%FAT ontwikkeld.

Onder de koeien!

Sinds juni begeef ik mij in goed gezelschap. Namelijk onder de koeien! Niet letterlijk, maar bij mijn opdrachtgever FrieslandCampina draait wel alles om het witte goud dat deze edele viervoeters produceren.

Tot eind december werk ik als senior communicatiespecialist bij Corporate Affairs van FrieslandCampina. Hier ben ik verantwoordelijk voor de strategische communicatie planning voor duurzaamheidsthema’s, de ontwikkeling van een relatiemarketingpakket in het kader van ambassadeurschap, het digitaliseren van een nieuwsbrief en het coachen van een aantal communicatieadviseurs. Een mooie organisatie met prettige collega’s en een fijne opdrachtgever.

Heb jij het licht ook uitgedaan?

Op zaterdag 19 maart jl. om 20.30 uur tijdens Earth Hour? In Deventer en Zwolle hebben we dit met honderden mensen samen gedaan. Maar ook vooraf was er veel aandacht voor. Ik ben er trots op dat ik daar aan meegeholpen heb.

Het waren geslaagde evenementen in Deventer en Zwolle. De organisatie was in handen van lokale partijen, maar in opdracht van de provincie Overijssel heb ik de overkoepelende activiteiten en media-aandacht gecoördineerd. En dat is gelukt!

Nieuwsgierig? Kijk en luister dan naar:

  1. Op de Facebook pagina’s Earth Hour Deventer en Earth Hour Zwolle staan leuke foto’s van de verschillende activiteiten voorafgaand en op 19 maart.
  2. Op Jij&Overijssel staat info over de gehouden fotowedstrijd en ook nog een paar foto’s van het evenement.
  3. Reportage RTV Oost voor Overijssel Vandaag van 20 maart 2016: https://www.youtube.com/watch?v=iVl-EWcfA0c
  4. Interview met mij voor Deventer Radiocafé op 19 maart. Vanaf 9.50 min  https://player.demediahub.nl/audio/22225209/deventer-radiocafe-8-zaterdag-19-maart-2016-12
  5. Reportage RTV Oost 18 maart jl over project ‘Bewust verlichten in Overijssel’: https://www.youtube.com/watch?v=D4rQuUdV6TI
  6. Voor het project heb ik een filmpje ‘Bewust verlichten is zinvol’ laten maken. Dit geeft een impressie van wat de afgelopen jaren in Overijssel gedaan is aan bewust verlichten.

Wil je nog meer weten? Mail of bel me dan. Ik spreek je graag!

 

Profilering en zelfregulerende gemeenschappen

Wat hebben profilering van een innovatieve broedplaats voor de kunsstoftechnologie en de invoering van zelfregulerende gemeenschappen bij een woonzorgcentrum met elkaar te maken? Effectieve communicatie! Deze maand ga ik hiermee aan de slag bij het Polymer Science Park in Zwolle en Woonzorgcentrum Sint Anna Boxmeer. Mooie opdrachten!

Ruziemakers opgelet!

Leuk! Vandaag afgesproken dat ik weer als buurtbemiddelaar aan de slag ga. Na een aantal jaren van afwezigheid kunnen ruziënde buren in Apeldoorn en omgeving mij binnenkort samen met een collega op de stoep verwachten. Zin in.